Första året i gymnasiet kom en kompis fram till mig och frågade om jag hade hört talas om vad aktier är. Det hade jag, men jag visste inte exakt vad det var. Det var ingen i min familj som hade något sparande mer än på ett bankkonto som hette ”Solsemester”, och alla mina tidigare vänner var antingen endast intresserade av innebandy eller longboard. Min kompis tog genast upp sin Avanza-app och började förklara för mig om hur det fungerade.

Sedan den dagen var jag fast. Och minst lika uppslukad av börsen som min kompis, men även fast han hade varit aktiv på börsen något år innan mig tror jag att det var först när JAG fick upp intresset för det, som även hans intresse verkligen började att ta fart. Varför? Jo, för nu var vi två.

Vi sms:ade varandra när vi vaknade på morgonen och diskuterade nyheter som kommit under natten, vi satt längst bak i klassrummet på lektionerna och diskuterade bolag. På lunchen, börs. På rasten, börs. På bussen på väg hem, börs. Vi kunde inte sluta prata om börsen, för det var så fruktansvärt roligt när man var två med samma brinnande intresse.

Sedan dag ett har min kompis varit mitt bollplank. Varje sak jag har lärt mig om börsen har jag diskuterat med honom, och varje sak han har lärt sig om börsen har han diskuterat med mig. Vi har gått från att diskutera hur de skräpbolagen vi hade i portföljen skulle gå upp flera 1000% bara de fick ett avtal, till att diskutera hur IFRS16 kommer att påverka våra bolags rörelsemarginaler. Vi har gått från steg 1 till steg 20 genom att diskutera varje sak vi kommer över, varje nyhet vi läser, varje tanke vi har. Detta har gett oss en rad fördelar, fördelar som för mig är så fruktansvärt ovärderliga att om jag trots min korta tid på börsen skulle ge ett tips till en ny investerare så är det att hitta ett bollplank. Några korta anledningar till varför är för att:

  • Du lär dig saker dubbelt så snabbt om ni är två som hjälps åt
  • Du får andra infallsvinklar på dina tankar och funderingar
  • Du kanske får reda på saker om dina case som du själv inte hade hittat
  • Ni kan pusha varandra när det går dåligt
  • Ni kan leka ”good cop bad cop” för att dissekera och grilla era case ordentligt
  • Det blir mer än dubbelt så roligt än att vara för sig själv


Jag är medveten om att det kanske inte är bra för alla att ha ett bollplank eller diskussionspartner. Vissa kanske trivs bäst i att tänka ensamt och då bör de göra det. Men jag hade iallafall inte haft den kunskapsnivån jag har idag, och jag hade nog definitivt inte tyckt att börsen var lika rolig om jag inte haft mitt bollplank.

Jag förstår också att det inte är alla som har möjligheten att ha ett bollplank i ”det verkliga livet”. Men det är ingen ursäkt för att ge sig ut på t.ex twitter. Twitter har hur många duktiga investerare som helst som GRATIS delar med sig av sina erfarenheter som investerare, och som jag vet gärna bollar tankar och idéer om olika bolag, strategier, psykologi mm.

Jag är en av dom som gärna bollar och diskuterar, för jag vet hur mycket det ger, men som långt ifrån besitter den erfarenhet som många där ute på twitter har. Och den erfarenheten kommer inte komma direkt bara för att man diskuterar, ”The best way to learn investing is investing”, men jag tror definitivt att det går väsentligt mycket snabbare, och blir oerhört mycket roligare med ett bollplank än utan.

// Flossan