Du som har läst på min blogg eller min twitter tidigare är nog inte helt obekant med att jag tycker det är väldigt intressant och spännande med oljemarknaden. Jag har inte följt marknaden alls länge, så jag skulle verkligen inte kalla mig kunnig om den över huvud taget. Jag lär mig nya saker varje dag och försöker förstå olika fenomen i marknaden när de händer. Intresset började inte allt för långt efter att jag fann börsen. Man hittade lite olika oljebolag och var då såklart tvungen att lära sig om deras produkt om man skulle investera. Man läste nyheter, lyssnade poddar och följde marknaden varje dag och intresset växte. I somras fick jag möjligheten att få jobba med vad som för mig var ett drömjobb. Jag fick jobba som trader på en bunker-supplier. Från mitt sommarjobb fick jag en hel del erfarenheter om marknaden, och tanken med detta inlägg är att för den som är intresserad skall jag berätta hur marknaden fungerar samt ge min syn på marknaden. Jag kommer inte att ge några inblickar i hur just det bolag jag jobbade på arbetar, utan snarare mer generellt ge en inblick i hur den fysiska marknaden fungerar och vad en bunker-trader gör.

Men först och främst, vad är en bunker supplier? Jo, precis som om du behöver tanka bilen så behöver stora båtar också tanka. Skillnaden är att när du tankar bilen åker du till en bensinmack, men gigantiska crude oil-tankers, containerfartyg, isbrytare eller dylikt kan inte alltid åka in till en mack och tanka då de är ganska stora. Istället måste de bli tankade offshore där det finns gott om utrymme för att ankra. Istället för en bensinmack finns det bunker-båtar, som lastar drivmedel i land och åker sedan ut för att tanka båten som behöver bli tankad. Efter tankningen åker bunkerbåten iväg och kanske tankar något annat fartyg, och crude oil-tankern åker vidare. Marina bränslen har ett samlingsnamn, ”Bunkers”, därav namnet bunker-supplier. Lite retad blev man även på jobbet för att man sa ”tanka” och ”bränsle” i början, när det såklart heter ”bunkra” och ”bunkers”.

Det finns flera tusentals båtar ute på havet just nu som fraktar allt från olja till LNG (Liquefied Natural Gas) till bilar till kläder, ja, you name it. Alla dessa båtar behöver bunkers för att kunna ta sig från punkt A till punkt B, och de får de genom att köpa bunkers av en bunker supplier. För en trader som mig handlar det om att jag skall sälja bunkers till de båtar som behöver det med så god lönsamhet som möjligt. Jag köper in bunkers för ett pris (brukar vara marknadspriset för dagen man lastar bunkers +/- en rabatt eller premie), och skall sälja det så högt över det priset jag kan för att maximera min marginal. Det kan gå till ungefär såhär:

1. En kund som har en crude oil-tanker ringer in till mig och ber om ett pris på t.ex 500ton gasolja.

2. Jag kollar priset och ser att gasoljan står i $600 per ton. Vi säger att jag köper in gasoljan till ICE gasoil flat (alltså ingen rabatt eller premie för att göra det enkelt).

3. Jag räknar ut att för just denna typen av bunkring är det minsta jag vill tjäna t.ex $15 per ton. Så jag skjuter ett pris på $620 till kunden för att ha lite förhandlingsutrymme.

4. Kunden kommer tillbaka och säger att den har fått ett pris på $619 från en annan bunker supplier.

5. Jag erbjuder $616 direkt om vi kan göra en snabb affär, kunden tackar ja.

6. Några dagar senare anländer tankern offshore och min bunkerbåt åker ut och bunkrar denna 500ton gasoil som bestämt. Klart!

Det var bara lite kort om hur jobbet och branschen fungerar överlag. Man lärde sig mycket om att göra affärer, hur man kan jobba med hedge för att skydda sig mot oljepriset och mycket mer, men den mest intressanta lynchningen jag gjorde var om hur tight den fysiska marknaden faktiskt är på destillatsidan. Båtar ligger ofta på ett tight schema och har många olika tider de ska passa. Det blir ofta förseningar pga väder och vind, men oavsett var i världen de befinner sig så behöver båtarna bunkers, och de behöver det till vilket pris som helst då det inte finns några andra substistut. Vad händer då när marknaden får slut på bunkers? Då menar jag inte när vi som är bunker suppliers får slut på gasolja i våra tankar. Utan när våra leverantörer inte har gasolja färdigt från raffinaderierna till någon bunker supplier? Det hände aldrig att varken vi eller våra konkurrenter fick helt slut på bunkers. Men det var väldigt ofta som tankarna nästan var helt tomma, och då kunde man ta bra betalt för de sista ton bunkers man hade, för båtarna måste ju ha sin bunkers.

Det är för mig en väldigt intressant spaning att båtar som måste ha sin bunkers för att transportera livsviktiga saker som olja litar på att det alltid kommer finnas att köpa oavsett var de befinner sig. En liten disruption i supply kan leda till att det inte finns bunkers på flera dagar. Det kan räcka med en olycka på ett raffinaderi i fel tidpunkt för att flera transporter skall bli stillastående. Denna risken tycker jag inte känns inprisad i oljepriset, och det känns som att marknaden kanske börjat få upp ögonen för det lite mer när Saudi Aramcos anläggningar blev attackerade av drönare förra helgen som påverkade ca 5% av världsproduktionen av råolja.

En annan spaning är den inför IMO 2020. IMO 2020 är ett regelverk som kommer att reglera svavelhalten som båtar får släppa ut på internationellt vatten från 3,5% till 0,5%. För att följa regelverket som fartyg finns det två valmöjligheter:

  1. Köp bunkers med mindre än 0,5% i svavelhalt (t.ex gasolja 0,1%) ca $620 per ton nu.
  2. Köp och installera en scrubber som kan förbränna högsvavligt bränsle (t.ex High Sulphur Fuel Oil 3,5%) men inte släppa ut mer än 0,5%. Ca $485 per ton nu.

Genom att använda en scrubber sparar man just nu ca $135 per ton. Däremot kan en scrubber kosta ungefär $2,5-$4,5 Miljoner att montera på båten. Vilket gör att det tar ett tag att tjäna igen pengarna på en scrubber. För de som tror att spreaden mellan låg svavliga bränslen och högsvavliga bränslen kommer öka är det motiverat att köpa en scrubber. Min spaning på scrubbercaset är att det känns som att fler och fler är mer inställda på att det är lågsvavliga bränslen som gäller, och väljer att inte installera en scrubber. Efterfrågan på gasolja var sky high under sommaren och om du frågar mig tror jag att det kommer fortsätta så, samtidigt som jag är väldigt nyfiken på att se hur efterfrågan på VLSFO (en fueloil med endast 0,5% svavel) ändras under 2020.

Sammanfattningsvis kan jag väl säga att efter att ha fått vara en hel sommar i den fysiska oljemarknaden och inte bara få läsa artiklar och kolla grafer känns det i alla fall som att marknaden är tightare än vad man kan tro. Det händer mycket inom shipping branschen som kommer påverka oljemarknaden och jag tycker det finns en risk på utbudssidan som inte speglar sig i oljepriset.

Detta är mina tankar och upplevelser från en liten del av den fysiska marknaden. Jag är väl medveten om att bara för att det ser ut på ett sätt här i Sverige behöver det inte göra det överallt, men enligt mig råder det inget tvivel om att spänningen stiger för varje dag som går på oljemarknaden.

// Flossan